Egyedi, tartós és világos: az ácsműhely megjelenésében és funkciójában is meggyőző„Hívatásom az ácsmesterség – a hagyomány, a minőség és a fenntarthatóság kiemelt jelentőséggel bír számomra. Ezért is döntöttem a saját ácsműhelyem megépítésénél a SWISS KRONO faipari termékek mellett. A SWISS KRONO OSB/3 bright-ot egészséges fából készítik, ami számára különösen fontos. Ezenfelül az OSB bright-ban feldolgozásra kerülő nyárfa rendkívül kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, felülete világos, esztétikailg megnyerő – ezek a tényezők döntő jelentőségűek voltak az anyagválasztásnál.„


Benjamin Roller, ácsmester, Benjamin Roller Holzbau, NeubulachBenjamin Roller – ácsmester - saját műhelyének a megépítésénél, személyes igényeit követve készített tartós, tetszetős épületet. A hagyományos faszerkezetes kivitelezés megvalósítása az építtető számára egyértelmű volt – az ezen a területen szerzett több éves tapasztalattal és a kivitelezés iránti lelkesedéssel hoz létre Benjamin Roller, ügyfelei számára, olyan lakó- és kereskedelmi ingatlanokat, amelyek az igényeknek, elvárásoknak megfelelnek. Szenvedélyes ácsmesterként, Benjamin Roller, saját gyártóműhelyének a megépítésénél különös hangsúlyt fektetett az ökológiai faipari anyagokra.
A felületi minőség elvárás volt, valamint az anyagnak is teherbírónak kellett lennie. Ezért döntött a SWISS KRONO OSB mellett.


Hatékony kivitelezés a természetes és fenntartható anyagok révén


A vegyes szerkezetű csarnok esetében, a vasbeton oszlopok közé 650 m2, 18 mm vastagságú SWISS KRONO OSB/3 bright borítású falak kerültek, a födémeket pedig 250 m2, 25 mm-es SWISS KRONO OSB/3 EN300 N + F – fedték le.

A SWISS KRONO OSB bright nagy teljesítményű, teherbíró és tartó célokra is alkalmazható termék. Különlegessége: az OSB bright kiváló technológiával készített felületének köszönhetően nedves terekben is alkalmazható. A világos felületének miatt dekoratív célokra is felhasználható. Mivel az új konstrukcióval nem csak a csarnokokat, hanem raktárakat, irodákat és szociális tereket is létre lehet hozni, különösen fontos volt az építtető számára, hogy csak olyan anyagokat válasszon ki, amelyek pozitív hatással vannak a belső klímára.
Faipari anyagok területén szerezett jártasság révén, döntésében az ökológiai és a fenntarthatósági tényezők jelentős szerepet játszottak.

A SWISS KRONO faipari anyaghoz szükséges fa kizárólag fenntartható erdőgazdaságokból származik. A faipari termékeknél gyakran előfordul, a gyengébb minőségű faanyag, a formaldehyd tartalmú kötőanyag. Ezzel szemben, a SWISS KRONO kizárólag formaldehid mentes kötőanyagokat és frissen vágott fát használ az OSB lapok gyártásánál. A lapok ennek köszönhetően csak a természetes fában található formaldehidet tartalmazzák, és az emissziós érték 0,01 ppm-el messze alulmarad az E1- irányvonal által megengedett 0,10 ppm-es határértéktől – ezzel hozzájárulva egy egészséges környezeti elvárásoknak.


Megspórolt idő és költségek


A 15 x 30 –as ácsműhely építése 2016 novemberében, fagypont alatti hőmérséklet és nedves időjárási körülmények között kezdődött meg. A falakat és a födémeket le kellett szedni, ami nagyon időigényes volt. Az OSB lapok kiválóan egymásba illeszkedő Nut-Feder-es kapcsolódásának köszönhetően, az elvesztegetett idő gyorsan behozható volt.

A SWISS KRONO OSB/3 EN300, N + F természetesen formaldehyd mentes ragasztóanyaggal készül. Az OSB/3 EN300, N + F továbbá jeleskedik még a négyoldalú Nut-Feder egymásba illeszthetőségével és ezáltal problémamentesen alkalmazható a hézagmentes elhelyezés során. A Nut-Feder-rendszer lehetővé teszi közvetlenül a gerendákra történő egyszerű és gyors elhelyezést.


Energiahatékonyság az egyedi energiaellátásnak köszönhetően


A tartós és ökológiai építkezés célja nemcsak a hatékonyság és az egészséges környezet, hanem természetesen az energiahatékonyság is: Az új ácsműhely déli tetején éppen ezért egy napelem rendszert telepítettek, amely a csarnokot egyedi módon, teljes egészében ellátja árammal – a fel nem használt energiát visszatáplálják a hálózatba.

A csarnok kialakításánál különösen figyeltek arra, hogy sok fény áramoljon be, melyről leginkább a déli és a dél-nyugati oldalon található nagy ablakok gondoskodnak. Az egész csarnokot farost alapú szigetelő anyaggal szigetelték, amely nyáron védelmet biztosít a forróság, télen pedig éppen ugyanúgy a hideg ellen.

A felhasznált faipari anyagokat közel CO2 – mentesen gyártották. Az összesen 850 m2 beépített SWISS KRONO OSB lapok kb. 18 tonna szént tartalmaznak.


Tanúsított minőség fenntarthatóságot ígér


A SWISS KRONO faipari anyagok tartós minőségi termékek, amelyek formaldehyd mentes ragasztó anyaggal készülnek és kitűnnek különösen jó sűrűségükkel és légzárásukkal. Természetesen minden szükséges környezetvédelmi terméknyilatkozattal, teljesítmény nyilatkozattal és az aktuális építési termékekről szóló rendelettel, valamint a nélkülözhetetlen CE- tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

Ezenfelül PEFC zárjeggyel vannak ellátva, amely garantálja, hogy a felhasznált fa fenntartható erdőgazdálkodásból származik és a felhasználónak további biztonságot ad, hogy megbízható terméket szerezzen meg.

A környezetvédelmi terméknyilatkozatok – EPD „Environmental Product Declaration“ lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy ellenőrizze, mennyire jó vagy éppen rossz, valamint tartós és környezetbarát egy termék. Ennek a speciális nyilatkozat esetében - DIN EN ISO 14001-nek megfelelően - a termék életciklusán keresztül, tehát a „cradle to grave“-en keresztül minden mérhető információt összegyűjtenek, ellenőriznek, és nyilvánosan hozzáférhetővé teszik. Például az energia-és vízfogyasztás, a hulladékkeletkezés, az éghajlatváltozásra kifejtett hatás, az eutrofizáció és az ózonkárosító hatások is átláthatóak. A SWISS KRONO a termék teljes életciklusát veszi figyelembe - a nyersanyagtól kezdve, a termelésen át, egészen a hulladékkezelésig. Mivel utóbbinál még egy megújuló energiahordozó is keletkezik és a CO2 körforgás így bizonyíthatóan ki van zárva, a SWISS KRONO faipari anyagok különösen jó értékeket mutatnak. Ennek révén a felhasználó biztos lehet abban, hogy a legjobb minőségű, tanúsított és környezetbarát termékek szerzi meg.


Optikailag megnyerő és sokat dicsért


Az új csarnok a helyi lakosok, a munkavállalók és a kollégák körében is nagyon népszerű. Nem csak a megjelenést dicsérik sokan, hanem az építtető erőfeszítéseit is – egy műhely, mely színtiszta ökológiai tényezők alapján épült. Nagy érdeklődés övezi ezenfelül még a kivitelezést és a szerkezet is.

Benjamin Roller abszolút elégedett a végeredménnyel és a jövőben is a SWISS KRONO termékek mellett fog dönteni.
Épület Zimmerei Gewerbehalle Roller (Roller ácsműhely)
Építtető
Holzbau Benjamin Roller
Építési év 2016 - 2017
Tervező vállalat / Építészek IBF Ingenieur Büro Funk
Brennerackerweg 20, 75387 Neubulach - Altbulach
Kivitelező vállalat
Holzbau Benjamin Roller
Hardtstraße 22, 75387 Neubulach, www.holzbau-benjamin-roller.de
Falak és födémek 650 m2 SWISS KRONO OSB/3 bright 18 mm und
250 m² SWISS KRONO OSB/3 EN 300, N + F, ContiFinish® 25 mm
Hőenergia megtakarítás a faszerkezetnek köszönhetően Jelentős CO2 kibocsájtás megtakarítás.
­